Nieuw aanbod scholenproject ‘Ik ben wat jij niet ziet’

Ik ben wat jij niet ziet! Heeft u dat ook? Of zijn het juist de leerlingen van uw school die dit hebben? Silver is de hoofdpersoon in het boek De Pizzabende. Silver is 1 van de 4 kinderen die opgroeit met zorg in het gezin. Het boek De pizzabende is in opdracht van SIZ JMZ Go! geschreven en loopt als rode draad door de projectdag.

In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen op met een gezinslid dat te maken heeft met een ziekte, verslaving, lichamelijke / verstandelijke beperking of psychische problemen (Sociaal Cultureel Planbureau, 2019). Opgroeien als jonge mantelzorger gaat vaak gepaard met veel zorgen, stress, verantwoordelijkheden en angsten, waardoor zij zich minder kunnen concentreren en meer moeite hebben om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenootjes.

Wij van SIZ JMZ Go! zetten ons in voor jonge mantelzorgers omdat wij vinden dat alle kinderen het verdienen om onbezorgd op te groeien, ongeacht de thuissituatie. Daarom bieden wij een plek voor jonge mantelzorgers waar zij kunnen ontspannen, lotgenoten kunnen ontmoeten en passende ondersteuning kunnen krijgen.

Met ‘Ik ben wat jij niet ziet’ brengen we op een spraakmakende en ludieke wijze het onderwerp ‘mantelzorg’ onder de aandacht binnen het onderwijs. Het is een indrukwekkende vertolking over het alledaagse leven van iemand die met zorg te maken heeft binnen een gezin. Vaak hebben kinderen en jongeren geen idee van de impact die dit kan hebben.

Gezamenlijk met de leerlingen zal een animatie film ‘Ik ben wat jij niet ziet’ bekeken worden, waarin alle aspecten van het jonge mantelzorger zijn aan bod komen. Na afloop van de film gaan de leerlingen in kleinere groepen uiteen en bezig met een uitdagende activiteit.
In deze opdracht geven zij vorm aan hun associatie omtrent het opgroeien als jonge mantelzorger. Hierbij valt te denken aan een theater, rap, beats, stop motion of andere creatieve uitingen. De activiteiten worden begeleid door onze samenwerkingspartner ‘Cultuurgeluid’.

Dit project wordt geïnitieerd door SIZ JMZ Go!, die reeds 15 jaar ervaring heeft met het bieden van ondersteuning aan jonge mantelzorgers. Cultuurgeluid is binnen dit project de ervaren partner op het gebied van kunst- en cultuureducatie en maatschappelijke bewustwording. Daarnaast speelt ook schoolmaatschappelijk werk een belangrijke rol.

Het project is boeiend voor alle leerlingen en docenten, ongedacht of er sprake is van een mantelzorgsituatie. Flyer JMZ Go! – Ik ben wat jij niet ziet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *